Ananas comosus
Anans jadalny (A. właściwy)
Rodzina: bromeliowate- Bromeliaceae
Naturalnie ananas występuje
w strefie zwrotnikowej Ameryki Środkowej i Południowej.
Jest to roślina wymagająca przestrzeni.
Poszczególne rośliny żyją średnio 2-3 lata. Osiąga średnicę
25-30 cm. Po przekwitnieniu roślina zamiera, dając jednak nowe odrosty w
postaci rozety liści u podstawy. Po osiągnięciu przez młode roślinki połowy
wysokości rośliny matecznej, oddziela się je nożem i po posadzeniu umieszcza
się na 21 dni w temperaturze 21 0C i wysokiej wilgotności (najlepiej
doniczkę nakryć woreczkiem foliowym). W warunkach domowych zazwyczaj z powodu
braku dostatecznej ilości światła owoc nie dorasta do rozmiarów zdatnych do
spożycia. Lub gleby zasobne i luźne. Dobrze jest do podłoża dodać włóknistego
torfu oraz przekompostowanego węgla drzewnego. Ziemia powinna mieć kwaśny
odczyn.
Światło: Woli silne nasłonecznienie, lecz radzi sobie
również w lekkim zacienieniu. Przy niedoborze światła nie zakwita.
Temperatura: Optymalna to 18-25 0C, poniżej 160C
ogranicza wzrost
Wilgotność: W lejku rozety powinna zawsze stać woda, a
ziemię należy podlewać po obeschnięciu. Latem 1-2 razy na tydzień, zimą raz w
tygodniu. Zalanie może spowodować obumarcie rośliny. Zraszać należy 2 razy w
tygodniu w lecie, w zimie raz, częściej w suchych pomieszczeniach.
Nawożenie: W lecie raz w tygodniu nawozem płynnym w dawce
zalecanej przez producenta, najlepiej organicznym. W zimie nie nawozimy.
Ananas comosus |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz