wtorek, 27 marca 2018

Anans jadalny



Ananas comosus
Anans jadalny (A. właściwy)

Rodzina: bromeliowate- Bromeliaceae



Ananas comocus

Naturalnie ananas występuje  w strefie zwrotnikowej Ameryki Środkowej i Południowej.
Jest to roślina wymagająca przestrzeni.
Poszczególne rośliny żyją średnio 2-3 lata. Osiąga średnicę 25-30 cm. Po przekwitnieniu roślina zamiera, dając jednak nowe odrosty w postaci rozety liści u podstawy. Po osiągnięciu przez młode roślinki połowy wysokości rośliny matecznej, oddziela się je nożem i po posadzeniu umieszcza się na 21 dni w temperaturze 21 0C i wysokiej wilgotności (najlepiej doniczkę nakryć woreczkiem foliowym). W warunkach domowych zazwyczaj z powodu braku dostatecznej ilości światła owoc nie dorasta do rozmiarów zdatnych do spożycia. Lub gleby zasobne i luźne. Dobrze jest do podłoża dodać włóknistego torfu oraz przekompostowanego węgla drzewnego. Ziemia powinna mieć kwaśny odczyn.

Światło: Woli silne nasłonecznienie, lecz radzi sobie również w lekkim zacienieniu. Przy niedoborze światła nie zakwita.
Temperatura: Optymalna to 18-25 0C, poniżej 160C ogranicza wzrost
Wilgotność: W lejku rozety powinna zawsze stać woda, a ziemię należy podlewać po obeschnięciu. Latem 1-2 razy na tydzień, zimą raz w tygodniu. Zalanie może spowodować obumarcie rośliny. Zraszać należy 2 razy w tygodniu w lecie, w zimie raz, częściej w suchych pomieszczeniach.
Nawożenie: W lecie raz w tygodniu nawozem płynnym w dawce zalecanej przez producenta, najlepiej organicznym. W zimie nie nawozimy.



Ananas comosus

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz